WISHFUL SINGING

Zondag 6 oktober 2024
15:00 uur

Stadhuis Oudewater

Wishful Singing viert haar twintigste verjaardag met het prachtige programma Ubi Caritas

Prijs: € 20,00

Programma

Wishful Singing bestaat 20 jaar! Na meer dan 600 concerten in 15 verschillende landen viert het ensemble haar twintigste verjaardag op eigen bodem met trouwe fans van het eerste uur en iedereen die het ensemble wil leren kennen.

  • Liederen van Hildegard von Bingen (1098-1179)
  • Ubi Caritas – OIa Gjeilo (1978)
  • Opdrachtcompositie – Diederik van der Laag (1991)
  • Highlights uit het close harmony repertoire van Wishful Singing

 

Het hart van het programma omvat teksten en composities van Hildegard von Bingen, een veelzijdig genie uit de 12e eeuw. Het waren haar betoverende gezangen die Wishful Singing tien jaar geleden deden besluiten om dieper in het gregoriaanse repertoire te duiken. Sindsdien creëert het ensemble met haar concerten en online cursussen een nieuwe “buzz” rondom dit culturele erfgoed, onder andere in samenwerking met Herman Finkers. Ola Gjeilo grijpt in zijn composities terug op deze eeuwenoude muziek, die nog altijd weet te raken.

Een ander hoogtepunt van het programma vormt de nieuwe compositie van Diederik van der Laag, speciaal geschreven voor de vijf zangeressen van Wishful Singing. Het werk is een echo van de middeleeuwse hymne Ubi caritas et amor en heeft als thema zorgzaamheid en liefde.

Prachtige Scandinavische volksmuziek en een selectie van close-harmony-arrangementen vormen de afsluiting van de avond, waarbij Wishful Singing natuurlijk ook een paar echte publieksfavorieten ten gehore zal brengen.

Musici

  • Anne-Christine Wemekamp – eerste sopraan
  • Maria Goetze – tweede sopraan
  • Marleen van Os – mezzosopraan
  • Stella Brüggen – eerste alt
  • Marjolein Stots – tweede alt

Biografie (bron: website Wishful Singing)

 Wij zijn Wishful Singing, een groep van vijf professionele, bevlogen zangeressen met een unieke klank, uitstraling en daadkracht. Met onze concerten, onze artistieke samenwerkingen in het maatschappelijke domein, bijzondere contextprogrammering, vernieuwende interdisciplinaire voorstellingen en op maat gemaakt educatiemateriaal, zetten we ons in voor een wereld waarin het leven en welbevinden van ieder mens verrijkt en gestimuleerd wordt door muziek en zang.

Wij geven concerten in onze thuisbasis Utrecht, in Nederland en over de hele wereld. We zingen alles waar ons hart sneller van gaat kloppen: van schurende dissonanten en tijdloze volksmelodieën tot funky harmonieën, transcendentale eenstemmigheid en ritmische krankzinnigheid. Van oude muziek, volksmuziek, close harmony en gregoriaans, tot speciaal voor onze bezetting van vijf vrouwen gecomponeerde werken.

Al sinds de oprichting in 2004 onderscheidt Wishful Singing zich door samenwerkingen met door het publiek gewaardeerde kunstenaars, filosofen en topmusici, zoals Herman Finkers, Fokke Obbema, Stine Jensen, het Nederlands Blazers Ensemble en Lavinia Meijer.

Komend seizoen zijn we op het podium te zien met onder andere Nicolien Mizee en de VOCES8 Scholars. Wishful Singing vindt het belangrijk omstem te geven aan de ideeën van kunstenaars van onze tijd en bij te dragen aan repertoireopbouw voor upper voice vocale ensembles. Componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Steven Kamperman schrijven muziek voor het ensemble.

De afgelopen jaren heeft Wishful Singing samen met Herman Finkers een nieuwe “buzz” gecreëerd rondom het gregoriaans.  Meer dan 6.000 deelnemers volgden in 2020 een van de online cursussen gregoriaans die het ensemble samen met Finkers ontwikkelde.  Volle kerken met de meezingmis Missa in Mysterium en stijf uitverkochte concerten van In Mysterium volgden. Onder haar eigen label bracht het ensemble de cd In Mysterium uit. Recent verscheen onder het cd-label van Herman Finkers Ad Vesperas Beatae Mariae Virginis. In maart 2024 lanceerde Wishful Singing de online cursus Gregorian Treasures, in samenwerking met een van ‘s werelds meest gerenommeerde vocale organisatie: de VOCES8 Foundation.

We hebben verschillende langlopende educatieve en sociale projecten geïnitieerd.  Een van deze projecten is Zing je sterk, een online zangtherapie die in 2021 begon voor long covid-patiënten en ondertussen is uitgebreid voor mensen met o.a. COPD, astma en burn-outklachten en patiënten met en na kanker. Inmiddels hebben meer dan 2.400 mensen deelgenomen.  Zing je sterk is ontwikkeld met steun van de ziekenhuizen CWZ en Meander MC. Kijk op www.zingjesterk.nl voor de volgende startdatum.

“De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen.”

 – Stijn Fens, Trouw