Roffa Tango Trio

Zondag 10 april 2022
15:00 uur (onder voorbehoud)

Muziekhuis Oudewater

Roffa Tango Trio focust zich op bestaande ‘hedendaagse’ tango. De leden slagen er via hun moderne vernieuwingsdrift in om een geheel eigen stijl te creëren en een uitdagend, eigentijds verhaal te vertellen. Een verhaal over ‘leiden, volgen en aanvoelen’.

Prijs (inclusief een hapje en een drankje): nog niet bekend

Programma

Roffa Tango Trio focust zich op bestaande ‘hedendaagse’ tango en gaat op zoek naar nieuwe invloeden binnen het veelzijdig muziekgenre. De leden slagen er via hun moderne vernieuwingsdrift in om een geheel eigen stijl te creëren en een uitdagend, eigentijds verhaal te vertellen. Een verhaal over ‘leiden, volgen en aanvoelen’, over het combineren van verschillende muziekculturen, over zowel passionele verleiding als melancholische nostalgie. Een eigenzinnige mix van traditionele tango, klassieke muziek en jazz. Daarnaast maken ze zelf ook eigen arrangementen, onder meer van muziek van Astor Piazzolla én componeren ze hun eigen nummers.

De muzikanten waren reeds te gast op vele concerten binnen de tango-wereld, vooral in België en Nederland. In februari 2015 werd Roffa Tango Trio uitgenodigd in Buenos Aires. Daar speelden ze op de Cumbre Mundial del Tango, een hoogtepunt binnen hun muzikaal avontuur.

Bron: //www.roffatangotrio.com/

Toelichting tijdens het optreden.

Musici

Anke Steenbeke – piano
Simone van der Weerden – bandoneon
Alexander Vocking – contrabas

Roffa Tango Trio

Anke Steenbeke (piano), Simone van der Weerden (bandoneon) en Alexander Vocking (contrabas) leerden elkaar kennen tijdens hun muziekstudies aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Al gauw werd ‘Roffa Tango Trio’ opgericht, eind 2013, aan de Argentijnse tango-afdeling van het Rotterdamse conservatorium. ‘Roffa’ is straattaal voor de stadsnaam ‘Rotterdam’ en verwijst dan ook simpelweg naar de stad waar de muzikanten elkaar ontmoetten. Het trio werd ondergedompeld in de beginselen van deze inspirerende muziekstijl. Ze werden gecoacht door ‘tango maestros’ waaronder Gustavo Beytelmann en Victor Villena.

Anke Steenbeke – piano

Anke (26/11/1984) startte op 8-jarige leeftijd haar pianostudies. Aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Eeklo leerde ze de geheimen van de piano kennen bij Lieve Vossaert. Na 9 jaar besloot ze haar passie voor de piano verder te zetten aan het Conservatorium van Gent. Leermeester Johan Duijck specialiseerde haar verder binnen de wereld van de klassieke pianomuziek. In 2007 studeerde Anke af met grote onderscheiding. Sindsdien is ze actief als pianolerares en begeleider aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Tielt. Ondertussen bleef Anke zich bijscholen en verder toeleggen op haar instrument. Ze nam deel aan verschillende masterclasses bij o.a. Jan Vermeulen, Levente Kende en Jean-Claude Vanden Eynden. Anke blijkt naast de klassieke pianomuziek ook geïnspireerd te worden door het karakter van de Argentijnse tangomuziek. Tijdens haar zoektocht naar nieuwe invloeden komt ze in Nederland terecht. Daar start ze een specifieke studie tango-piano aan het Conservatorium van Rotterdam ‘Codarts’. Ze volgt lessen bij enkele grootmeesters in de muziekstijl, onder andere Gustavo Beytelmann, Nicolas Ledesma en Cristian Zarate. Ze wordt lid van diverse tango-ensembles, waaronder het jonge en gedreven tangokwintet ‘LocosLindos’ en ‘Roffa Tango Trio’. Anke studeert in 2014 met glans af aan de Argentijnse tango-afdeling van het Rotterdamse conservatorium. Momenteel combineert Anke het lesgeven met ‘zelf’ optreden. Enkele hoogtepunten waren het optreden in het  Concertgebouw Amsterdam en Cumbre Mundial del Tango in Buenos Aires (Argentinië ). Met Roffa Tango Trio werd ze laureaat van Supernova.

Daarnaast is ze freelance begeleider voor koren, solisten en ensembles.

Simone van der Weerden – bandoneon

Simone werd geboren in 1990 te Someren in het zuiden van Nederland. Daar groeide ze op in een met muziek overgoten familie en begon op haar 7e jaar met het spelen van accordeon. Dat muziek haar passie is, was al van jongs af aan duidelijk. Dat ze op haar 17e besloot om naar het conservatorium te gaan, kwam dan ook voor niemand als een verrassing. In 2007 begon ze haar studie klassiek accordeon aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Ludo Mariën. Tijdens haar studie volgde ze verschillende masterclasses en richtte ze zich niet alleen op het klassiek repertoire, maar ook op Russische, Balkan en vooral Zuid-Amerikaanse muziek. Hierdoor werd haar liefde voor de tango nog meer aangewakkerd. Na een inspirerende reis op haar 17e naar Argentinië is ze naast accordeon ook bandoneon gaan spelen. Mede door de ondersteuning van een aantal fondsen heeft ze een instrument bemachtigd en is lessen gaan volgen bij Ville Hiltula en Carel Kraayenhof. Al snel nam de liefde voor de bandoneon en tango alles over en besloot ze over te stappen naar de Argentijnse tango – wereldmuziek afdeling van het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Hier kreeg ze bandoneon lessen van Victor Hugo Villena en Leo Vervelde. Tijdens de opleiding is ze een Argentijns tango kwintet gestart met vier mede studenten genaamd LocosLindos. Hiernaast speelt Simone in verschillende andere groepen waaronder in haar eigen Roffa Tango Trio, simoNEO, Rubia Negra e.a. en is ze daarnaast regelmatig te horen als soliste bij harmonieën en orkesten. Ook optredens op de tv bij ‘Strictly come Dancing’ en ‘Tijd voor Max’ mochten niet uitblijven. In mei 2014 heeft ze de eerste prijs behaald tijdens de Internationale Bandoneon Solo Competitie in Klingenthal, Duitsland. De 5 koppige internationale jury gaf Simone 21,31 van de 25 punten waardoor ze de titel wereldkampioen ’14 in haar categorie behaald heeft. In juni 2014 is Simone met een 9 afgestudeerd aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam. Na haar studie is ze in februari 2015 uitgenodigd met het Roffa Tango Trio om te spelen tijdens het Tango Festival in Zárate, Buenos Aires. Eenmaal daar is ze 4 maanden in Buenos Aires gaan wonen om haar verder te verdiepen in de tango. In Buenos Aires kreeg ze les van de beroemde Nestor Marconi, Santiago Segret en andere. Ook speelde ze in het Argentijnse tango kwintet Finisterre Tango waarmee ze concerten gaf in Buenos Aires en een tour maakte naar Ushuaia. In Mei 2016 is Simone uitgenodigd om te komen spelen op het Bandoneon Festival van Joinville, Brazilië. Daar heeft ze enkele solo stukken gespeeld en heeft daarnaast verschillende tv-interviews gedaan. Simone zet haar muzikale reis verder, met haar bandoneon als gepassioneerde metgezel. Op zoek naar vernieuwende manieren om de bandoneon naast de tango met verschillende muziekstijlen te combineren. Volgens Simone zijn de muzikale mogelijkheden eindeloos.

Alexander Vocking- contrabas

Geboren in Utrecht in 1991, begon Alexander zijn muzikale carrière met klassiek gitaarlessen van Coen Beijer toen hij 5 jaar oud was. Verder kreeg hij intensief muziekles op de Kathedrale Koorschool in Utrecht. Zingen en stemvorming staan hier centraal. Het is een gewone basisschool met een toegevoegd muzikaal programma. Op de leeftijd van 8 begon hij ook klassiek contrabaslessen te volgen. Eerst bij Chris Heilbron en later bij Finne van der Maar. Na twee jaar zowel gitaar als contrabas gespeeld te hebben, werd het duidelijk dat de contrabas een steeds grotere en belangrijkere rol ging spelen voor hem. Hij ging met zijn contrabas in een klassiek orkest spelen, namelijk het Domstad Jeugd Orkest. Toen het duidelijk werd dat hij zich volledig op de contrabas wilde storten, stopte hij met de gitaarlessen. Toen hij 10 was begon hij lessen te volgen van Peter Leerdam aan het conservatorium van Rotterdam (nu beter bekend als Codarts). Eerst in de jongtalentenklas, waarna hij naar de Havo voor Muziek en Dans (HMD) ging. Het bijzondere aspect van de Havo voor Muziek en Dans is dat de dans- en muzieklessen gevolgd kunnen worden binnen het normale dagelijkse rooster. De school is een erkende opleiding voor Voortgezet Onderwijs. Naast de normale Havovakken krijgen de studenten muziekles gedurende 5 jaar in verschillende muzikale disciplines van docenten van het conservatorium van Rotterdam. Tijdens deze tijd speelde Alexander in verschillende symfonie-orkesten zoals het vooropleidingsorkest van het conservatorium van Rotterdam en het JeugdOrkest Nederland. Toen Alexander 16 jaar oud was, kwam hij in aanraking met de tango en ging meespelen bij het tango orkest van de wereldmuziekafdeling van Codarts, genaamd OTRA. Toen hij begon met zijn bachelor studie aan Codarts koos hij ervoor om lessen te volgen in 2 afdelingen. De klassieke afdeling waar hij lessen volgde bij Peter Leerdam en de Argentijnse tango afdeling waar hij lessen volgde bij Matthew Midgley. Na twee jaar beide studierichtingen te hebben gevolgd stapte hij over naar een vol-tijd studie aan de Argentijnse tango afdeling van Codarts en sloot deze opleiding succesvol af in juni 2014. Na zijn bachelor besloot hij om zichzelf verder te specialiseren in tango door een master opleiding te volgen in dezelfde afdeling. In deze 2 jaar had hij zijn hoofdvaklessen van Matthew Midgley en Jasper Somsen. In zijn tijd bij Codarts ging hij twee keer naar Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië en de tango, waar hij lessen en masterclasses volgde bij grote namen in de tango-wereld, waaronder de bassisten Ignacio Varchausky en Juan-Pablo Navarro. Hij sloot zijn master opleiding succesvol af met het eindcijfer 9 in juni 2016. Door de jaren heen heeft hij zich aangesloten bij verschillende groepen, en zijn eigen groepen opgericht zoals, LocosLindos, Nuevo Nocturna, Walton/vanDuinen, Orquesta Típica Mala Pinta, Tigual trio, Cuarteto El Compás, André Post Ensemble en natuurlijk, Roffa Tango Trio.

Bron: //www.roffatangotrio.com/

Een voorproefje....