MARIT & FRIENDS

Zondag 26 november 2023
20:15 uur

Stadhuis Oudewater

Een feest om Marit en haar vrienden weer te horen spelen met muziek voor klarinet en strijkkwartet.

Prijs: € 17,50

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Klarinetkwintet in A groot KV 581

  1. Allegro
  2. Larghetto
  3. Menuetto -Trio
  4. Allegretto con variazioni

PAUZE

Johannes Brahms (1833–1897)

Klarinetkwintet in b klein op. 115

  1. Allegro
  2. Adagio
  3. Andantino – Presto non assai, ma con sentimento
  4. Con moto

Mozart en Brahms hebben beiden slechts één keer een klarinetkwintet geschreven. Beide stukken, die met een tijjdsverschil van ruim 100 jaar zijn geschreven (Mozart 1789 en Brahms 1891) vormen hoogtepunten in de kamermuzieksfeer. Zij passen heel goed in deze tijd van het jaar: het kwintet van Mozart straalt in grote delen van het stuk kalmte en sereniteit uit, terwijl het stuk van Brahms een melancholiek en veelkleurig karakter heeft. Prachtige muziek om live te beluisteren!

Musici

Christine Carter – klarinet

Marit Vliegenthart – viool

Tosca Opdam – viool

Vilém Kijonka – altviool

Anastasia Feruleva – cello

De Canadese klarinettist Christine Carter heeft op podia over de hele wereld opgetreden, van Carnegie Hall tot het Sydney Opera House. Hoogtepunten waren onder meer optredens in het Mozarthaus in Wenen, het Duitse consulaat in New York City en Palffy Palace in Praag. Ze heeft artiestenresidenties voltooid bij het Mozart Festival Würzburg (Duitsland), Málaga Clásica Festival (Spanje), Shenzhen International Woodwind Festival (China) en zes seizoenen bij het Dark by Five inter-arts ensemble bij Gros Morne Summer Music in Newfoundland. Christine werkt regelmatig samen met Duo Concertante en is klarinettist van het veelgeprezen Iris Trio. Ze wordt geprezen om haar ‘opvallende uitdrukking’ (Bremen Weser Kurier), ‘verleidelijke toon en moeiteloze vloeibaarheid’ (The Clarinet) en ‘golden legato’ (Fanfare Magazine). Christine heeft een Bachelor of Music van Western University, een Master of Music van McGill University en een Doctor of Musical Arts van de Manhattan School of Music, waar ze vier jaar lang lesgaf aan het Woodwind Lab. Ze is nu universitair hoofddocent Single Reeds aan de Memorial University in St. John’s, Canada.

 Marit Vliegenthart, geboren en opgegroeid in Oudewater, woont in Berlijn en is als violiste actief in heel Europa. Marit speelt en speelde regelmatig in kamerorkesten als Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest, Kammerakademie Potsdam en met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Orkest van de Komische Oper in Berlijn en het Malaysian Symphony Orchestra. Sinds 2018 werkt Marit bij de eerste violen van de Deutsche Oper in Berlijn en is vast lid van de kamerorkesten Le Concert Olympique in Antwerpen en Metamorphosen in Berlijn. Marit kreeg haar eerste vioollessen toen ze vijf jaar was. Ze had tien jaar les bij Bouw Lemkes om daarna te gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Kees Koelmans. In 2003 werd zij toegelaten tot de Manhattan School of Music in New York waar zij vier jaar studeerde bij Yoko Takebe en Michael Gilbert. Hierna vervolgde zij haar studie bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij in 2012 haar masterdiploma behaalde. Tijdens haar studie nam Marit deel aan prestigieuze festivals en orkesten als het Verbier Music Festival, Tanglewood Music Festival, Gustav Mahler Jugend Orchester, European Union Youth Orchestra, Schleswig-Holstein Musik Festival en was Marit concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest. Sinds 2016 is Marit artistiek leider van de Kamermuziekdagen Oudewater.

 Tosca Opdam (viool) won de Eerste prijs in het prestigieuze Oskar Back Vioolconcours 2011 met haar uitvoering van Vieuwxtemps’ Vijfde concert. De jury prees haar ‘prachtige lange lijnen’ en haar ‘solistische kwaliteiten’. Ze keerde naar het Concertgebouw Amsterdam terug met een uitverkocht debuutrecital en voor een optreden ter ere van de grootse heropening van het Rijksmuseum. Tosca volgde de Jong Talentklas aan het Conservatorium van Amsterdam bij Joyce Tan en Peter Brunt. Na haar studie bij Patinka Kopec aan de Manhattan School of Music, behaalde ze haar Master of Music aan de Juilliard School of Music, bij Catherine Cho en Sylvia Rosenberg. Masterclasses met prominente musici zoals Pamela Frank, Theo Olof, Georgy Pauk, Candida Thompson, Frank Peter Zimmermann en Pinchas Zukerman brachten Tosca vele waardevolle inzichten.

 Vilém Kijonka (altviool) is sinds juni 2013 in dienst van het Concertgebouworkest. De Tsjechische altviolist studeerde in Praag aan het Conservatorium en de Muziekacademie, en vanaf 2001 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai en Michael Gieler. Ook studeerde hij bij Wolfram Christ aan de Hochschule für Musik in Freiburg. Vilém Kijonka speelde in het Tsjechisch Radio Symfonieorkest, het Suk Kamerorkest, het Radio Symfonie Orkest en Het Nederlands Kamerorkest en was vanaf 2008 eerste soloaltist bij de Radio Kamer Filharmonie. Hij wordt met regelmaat uitgenodigd als gastaanvoerder bij Nederlandse Orkesten en trad op als solist met Het Brabants Orkest en het Suk Kamerorkest. Vilém Kijonka is een gepassioneerd kamermusicus. Hij was zes jaar lang lid van het Kubelik Kwartet, speelt regelmatig met Camerata Concertgebouworkest en werkte samen met musici als Alina Ibragimova, Alex Kerr, Gordan Nikolic, Liviu Prunaru and Gregor Horsch. In 2016 maakt hij samen met hoornist Radek Baborak een cd-opname van Mozarts Hoornkwintet, KV 407, die uitkwam op het label Supraphone.

Anastasia Feruleva (cello), geboren in 1992 in Archangelsk, Rusland, begon op vijfjarige leeftijd cello te spelen. Ze heeft vanaf haar vroege jeugd in haar geboorteland opgetreden en haar concertopdrachten hebben haar sindsdien naar Noorwegen, Finland, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Polen, Roemenië, Brazilië en Nederland gebracht, waar ze haar vaardigheden heeft verworven. Zij slaagde als bachelor bij Larissa Groeneveld aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met 10 met onderscheiding. In februari 2018 heeft ze haar masterstudie bij Troels Svane aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn afgerond met het hoogste cijfer Cum Laude. Anastasia heeft opgetreden in wereldberoemde zalen, waaronder Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ, Leidse Stadsgehoorzaal, Tivoli Vredenburg, St. Petersburg Philharmonic Hall, Salle Cortot Parijs, Atheneum Boekarest, Liszt Academie Boedapest, Euskalduna Concertzaal Bilbao. Als soliste heeft ze met orkest opgetreden in een groot aantal concerten, waaronder Dvorak, Tsjaikovski, Schumann, Sjostakovitsj, Haydn, Brahms en Lalo, in samenwerking met orkesten als de Württembergische Philharmonie en het Noord Nederlands Orkest.

Een voorproefje....