Marit and Friends uitgesteld

Marit & Friends

Zondag 15 november 2020 (UITGESTELD!)
15:30 uur

Muziekhuis Oudewater

Marit Vliegenthart, geboren en getogen in Oudewater maar nu als violist werkzaam in Berlijn, heeft al drie keer als artistiek leider de kamermuziekdagen Oudewater vormgegeven. Een van de hoogtepunten was steeds het slotconcert, waar Marit met muzikale vrienden optrad en het evenement feestelijk afsloot.

Dit jaar is er geen kamermuziekfestival, al was het alleen al vanwege de coronacrisis. Maar musici staan te springen om weer te kunnen optreden na een aantal werkeloze maanden. Dus een feest om Marit en haar vrienden te mogen ontvangen en opnieuw van hen te genieten.

Tijdens het concert brengen zij twee klarinetkwintetten ten gehore, één van Mozart en één van Brahms. Daarnaast spelen zij een strijkkwartet, maar welke is nog onbekend

Prijs € 30,- (inclusief een hapje en een drankje)

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)

Klarinetkwintet in A groot KV 581

  1. Allegro
  2. Larghetto
  3. Menuetto -Trio
  4. Allegretto con variazioni,

Nog nader te bepalen strijkkwartet

Johannes Brahms (1833–1897)

Klarinetkwintet in b klein op. 115

  1. Allegro
  2. Adagio
  3. Andantino – Presto non assai, ma con sentimento
  4. Con moto

Uitgebreide programmatoelichting volgt nog.

Musici

Dario Mariño Varela – klarinet
Marit Vliegenthart – viool
Bas Treub – viool
Hannah Strijbos – altviool
Marcus van den Munckhof – cello

Dario Mariño Varela – klarinet

Informatie volgt.

Marit Vliegenthart – viool

Marit Vliegenthart, geboren en opgegroeid in Oudewater, woont in Berlijn en is als violiste actief in heel Europa. Marit treedt regelmatig op in kamermuziekformaties en is vast lid van de kamerorkesten Le Concert Olympique in Antwerpen en Metamorphosen in Berlijn. Andere kamerorkesten waar Marit regelmatig in speelt zijn Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest en Kammerakademie Potsdam. Verder speelt ze regelmatig met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Orkest van de Komische Oper in Berlijn en het Malaysian Symphony Orchestra. In 2018 had Marit een jaarcontract bij de eerste violen van de Deutsche Oper in Berlijn. Marit kreeg haar eerste vioollessen toen ze vijf jaar was. Ze had tien jaar les bij Bouw Lemkes om daarna te gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Kees Koelmans. In 2003 werd zij toegelaten tot de Manhattan School of Music in New York waar zij vier jaar studeerde bij Yoko Takebe en Michael Gilbert. Hierna vervolgde zij haar studie bij Vera Beths aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij in 2012 haar masterdiploma behaalde. Tijdens haar studie nam Marit deel aan prestigieuze festivals en orkesten als het Verbier Music Festival, Tanglewood Music Festival, Gustav Mahler Jugend Orchester, European Union Youth Orchestra, Schleswig-Holstein Musik Festival en was Marit concertmeester van het Nationaal Jeugd Orkest. In 2016, 2017 en 2019 was zij artistiek leider van het Kamermuziekfestival Oudewater.

Bas Treub – viool

Bas Treub is een Nederlandse violist. Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Den Haag en Brussel bij Peter Brunt en Philippe Graffin en behaalde zijn masterdiploma summa cum laude in 2013. Momenteel is Bas aanvoerder van de 2e violen in het Nederlands Kamerorkest. Hij heeft als gastconcertmeester gewerkt bij het Philharmonia Orchestra in Londen, het Orpheus Sinfonia en het Gelders Orkest. Als aanvoerder 2e viool werd hij uitgenodigd bij het Scottish Chamber Orchestra, Scottish Ensemble en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Als freelance violist speelde hij o.a. bij het Mahler Chamber Orchestra, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Spira Mirabilis.

Als enthousiast kamer- en orkestmusicus gaf Bas concerten op internationale festivals en podia, zoals de BBC Proms, Aldeburgh Festival, Edinburgh Festival, Abu Dhabi Festival en Carnegie Hall in New York.

Hannah Strijbos – altviool

Altvioliste Hannah Strijbos heeft een zeer gevarieerde carrière zowel in binnen- als buitenland. Ze begon haar vioolstudie bij Coosje Wijzenbeek en studeerde altviool bij Marjolein Dispa, Nobuko Imai en Jürgen Kussmaul in Amsterdam en daarna bij David Takeno aan de Guildhall School in Londen. Ze sloot alle onderdelen van haar studie af met de hoogste onderscheidingen.
Hannah is aanvoerder van de altviolen in het Residentie Orkest in Den Haag en wordt regelmatig uitgenodigd als gastaanvoerder bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk, London Symphony Orchestra en Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast speelt ze in Londen regelmatig in het Aurora Orchestra en in The John Wilson Orchestra.
Als kamermusicus maakt zij deel uit van het Berlijnse Jacques Thibaud Trio, waarmee ze regelmatig CD opnamen maakt voor het Duitse label Audite. Hun Beethoven-cyclus en hun opname van de Martinů en Milhaud strijktrio’s werden genomineerd voor de International Classical Music Award.
Hoogtepunten uit de afgelopen concertseizoenen waren o.a. Sinfonia Concertante met de London Mozart Players in Londen, het opnemen van alle Beethoven strijktrio’s, solo- en kamermuziekoptredens op BBC Radio 3 en optredens in New York voor o.a. toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Hannah is regelmatig te gast op kamermuziekfestivals in Europa en Noord-Amerika.
Ze bespeelt een Johannes Cuypers altviool uit Den Haag uit 1776, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

 Marcus van den Munckhof – cello

Marcus studeerde cello aan het Conservatorium van Amsterdam en het Conservatrium van Tilburg. Hij volgde lessen bij Marc Knippenberg, Maarten Mostert, Monique Bartels, Paul Uyterlinde en Jeroen den Herder. Verder volgde hij masterclasses bij leraren als Anner Bijlsma, Dmitri Ferschtman, Liwei Qin, Daniel Müller-Schott en Torleif Thedeen.

Als solist trad Marcus op bij o.a. het Philips Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest.

Marcus won verschillende prijzen bij o.a. het Jongtalentconcours Tilburg en het Prinses Christina Concours.

Marcus was jarenlang lid van het Cello8ctet. Hiermee gaf hij talloze concerten in binnen- en buitenland. Hij maakt deel uit van het Trio d’Encore.

Een voorproefje....