TRIO SALOME

Zondag 13 februari 2022
15:00 uur

St. Gabriëlsklooster Haastrecht

Logo Haatrechtse Kring

Het Kloosterconcert dat jaarlijks samen met de Haastrechtse Kring wordt georganiseerd is inmiddels een succesvolle traditie geworden. Dit jaar wordt het concert verzorgd door het strijktrio Salome, bestaande uit Saskia Otto (viool), Anna-Magdalena den Herder (altviool) en Nuala McKenna (cello).

Bezoekers dienen te beschikken over een geldig coronatoegangsbewijs

Prijs € 20,00

Programma

J.S. Bach – Delen uit driestemmige inventies

L. van Beethoven – Serenade in D, op.8

PAUZE

F. Schubert – Strijktrio in Bes D471

E. Dohnányi – Serenade op.10

Mondelinge toelichting tijdens het concert.

Musici

Saskia Otto – viool

Anna-Magdalena den Herder – altviool

Nuala McKenna – cello

Saskia Otto werd geboren in Amsterdam en begon met vioolspelen op vijfjarige leeftijd. Ze studeerde in Londen, New York en Amsterdam waar ze haar Masters afsloot bij Vera Beths. Sinds 2018 is Saskia tweede plaatsvervangend concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast is ze gast aanvoerder bij Londen Symphony Orchestra en remplaceert ze bij Amsterdam Sinfonietta en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar ze in 2013 de Academie volgde. Naast haar drukke bestaan als orkestmusicus, speelt Saskia graag en veel kamermuziek. Samen met Nuala McKenna en Anna-Magdalena den Herder vormt zij strijktrio Salomé, maar ook in andere, wisselende bezettingen speelt zij regelmatig in binnen- en buitenland.  Zo speelde Saskia in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, Rideau Hall in Ottawa, Trieste Chamber Music Festival in Italië, Avigdor Classics in Zwitserland en Bayreuth Kreuth Musikfest in Duitsland. Saskia bespeelt een Goffriller viool, haar ter beschikking gesteld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Anna Magdalena den Herder is door haar mooie warme klank en natuurlijke muzikale overtuigingskracht een van Nederlands meest geliefde altviolisten. Door haar communicatieve spel valt Anna op, zowel in haar baan als plaatsvervangend aanvoerder bij het Nederlands Kamerorkest als in haar rijke kamermuziekleven ernaast. Ze speelt en speelde in verschillende hooggewaardeerde ensembles als de Amsterdam Chamber Soloists, het Goldberg Strijktrio en op festivals als Southwell Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival in Den Haag Strijkkwartet Biennale, en de Cello Biennale. In 2018 maakte Anna haar debuut als soliste in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam met het zesde Brandenburgconcert van J.S. Bach samen met het Nederlands Kamerokest. In dat jaar soleerde zij ook samen met Saskia Otto in de Sinfonia Concertante van W.A. Mozart en speelde zij het Altviool Concert van W. Walton met het Sweelinck Orkest. Als winnares van het Nationale Altvioolconcours werd zij dé complete altvioliste en musicienne genoemd, ook werd haar, als eerste altvioliste, de Kersjes van Groenekan beurs toegekend in 2009. Als gastaanvoerder speelde zij onder andere bij het Nederlands Philharmonish Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en Philharmonie Zuid Nederland. Anna bespeelt een altviool gebouwd door Marino Capicchioni in Rimini (Italie) 1965, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Haar strijkstok is gemaakt door H. L. Gillet, deze aankoop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna (*1993) groeide op in een muzikale familie en begon op haar vierde onder leiding van haar vader piano te spelen en ontving vervolgens op haar achtste de eerste cellolessen. Zij absolveerde haar studie bij Jean-Guihen Queyras in Freiburg en later bij Ivan Monighetti in Basel. Na het afsluiten van het Masterdiploma in 2018 studeert Nuala op dit moment in de solistenklas bij Prof. Conradin Brotbek aan de Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart. Verdere inspiratie en ervaring deed ze op bij masterclasses van gerenommeerde musici zoals o.a. Frans Helmerson, Miklos Perenyi, Steven Isserlis, Truls Mørk en Philippe Muller. Sinds 2019 werkt Nuala als solocelliste in de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen onder leiding van Paavo Järvi. Tijdens het seizoen 2013/14 was Nuala academiste in het Koninklijk Concertgebouworkest en sinds 2012 maakt Nuala deel uit van het Balthasar- Neumann Ensemble onder leiding van Thomas Hengelbrock. Ze is actief op verschillende internationale festivals zoals het Verbier Festival, Grachtenfestival, Wonderfeel Festival, Klassifest, International Bach Festival Gran Canaria, Schwetzinger Festspiele en Podium Festival Esslingen. Ook is zij artistiek leider van haar eigen zomerfestival ‘Musikfest Kahleby’. In het voorjaar van 2019 maakte Nuala als finaliste van de ‘Dutch Classical Talent’ een solotournee langs twaalf grote zalen in Nederland. Nuala is bekroond met een Diapason D’Or, de meest prestigieuze Franse muziek magazine award evenals de ‘Les Clefs Resmusica’ award voor haar in maart 2021 nieuw uitgebrachte debuut-cd met werken voor cello solo uit de 20e eeuw.Als laureate bij het ‘Wettbewerb des Instrumentenfond der Deutschen Stiftung Musikleben’ bespeeld Nuala nu bijna zeven jaar op een cello met het label ‘Joseph Guarnerius,uit de 2e helft 18de eeuw’.

//triosalome.com/

Een voorproefje....